: >> >> Hungary >> East >> Heves >> Poroszlo

  << Previous Next >>

Start


Start
: Akos Orosz (wfalcon) (53)
: Animals
:
: 2009-08-21
: Birds
: Pentax *ist DS, Tamron 70-300mm f4-5.6 Di LD Macro, 62mm CP
Exposure: f/8, 1/125
More Photo Info: [view]
:
: 2009-09-02 3:47
: 8305
: 0
[Note Guidelines]
A kp a Tisza-tnl, Poroszl kzelben kszlt. A pontos koordintkat az EXIF tartalmazza.
Utmunka: vgs, kis lests, +1/2F

Vrs gm - Ardea Purpurea
A vrs gm a mrskelt s a trpusi ghajlati vezetek lakja, gy Dl-Eurpa, Dl-zsia s Afrika terletn fordul elő. Az eurpai pldnyok a telet Afrikban tltik.
A fajjal sekly desvizek, mocsarak, nagy kiterjedsű ndasok, szikes rtek krnykn tallkozhatunk.
A mrskelt ghajlati vben hossztv vonul madr, kora ősszel indul Afrikba, majd tavasszal tr vissza fszkelni Eurpba.
A vrs gm rendszeres fszkelő a Krpt-medencben.
Magyarorszgon az llomny 900-1500 pr kz tehető. Elsősorban a Tisza-t s a Felső-Tisza nagy ndasaiban gyakori, de a Krsk s a Duna alfldi szakasza mentn is gyakori. A Dunntlon elsősorban a Kis-Balaton s a Fertő krnykn koncentrldik az llomny.
Nevt az ivarrett pldnyok fekete cskokkal tarktott vrsesbarna nyaki tollazatrl s gesztenyesznű begyről nyerte el. Ezen tl azonban meglehetősen stt sznű madarak: a kifejlett llatok hasa s fejteteje, illetve az innen indul kettős bbita fekete, htuk s szrnyaik pedig egyntetű szrkk. A fiatal egyedek majdhogynem egysznűek, tollazatuk a kis fekete sapkt kivve fak homokbarna.
A vrs gm jval karcsbb rokonnl, a gyakori szrke gmnl, csőre s nyaka pedig vkonyabb s hosszabb. A madr tlagos testhossza 78-90 centimter kztt mozog, mg szrnyfesztvolsga elrheti a 120-150 centimtert is. A nemek egyformk, br a hmek nmileg nagyobbak: tlagos testtmegk 0,6-1,2 kilogramm mg a tojk csak 0,5-1,1 kilogrammot nyomnak.
(forrs: hu.wikipedia.org)


The photo was taken at Tisza Lake, near Poroszl, Hungary. For exact coordinates, see the embedded EXIF-data.
Postwork: cut, min. Unsharp Mask, +1/2 EV

Purple Heron - Ardea Purpurea
The Purple Heron (Ardea purpurea) is a wading bird in the heron family Ardeidae, breeding in Africa, central and southern Europe, and southern and eastern Asia. The European populations are migratory, wintering in tropical Africa; the more northerly Asian populations also migrate further south within Asia. It is a rare but regular wanderer north of its breeding range.
The Purple Heron is a large bird, 80-90 cm tall, with a 120-150 cm wingspan, but slender for its size, weighing only 0.5-1.3 kg. It is somewhat smaller than the Grey Heron, from which it can be distinguished by its darker reddish-brown plumage, and, in adults, darker grey back. It has a narrower yellow bill, which is brighter in breeding adults.
(source: wikipedia.org)


Only registered TrekNature members may rate photo notes.
Critique [ ] 

Critiques [Translate]

Nice capture but this is not clear. 1/125 is too slow.

Calibration Check
0123456789ABCDEF